ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

אספירציה - מדוע זה קורה וכיצד לטפל בזה?

מה זה אספירציה?​

שאיפה, או אספירציה בלועזית היא תופעה בה מזון הנכנס ללוע חודר דרך הגרון אל קנה הנשימה במקום לעבור לוושט. אספירציה עלולה להיות מסוכנת מכיון שהמזון שחודר לקנה הנשימה מתפזר בריאות, והחיידקים בתוכו עלולים לגרום להתפתחות דלקת ריאות משאיפה, או בלועזית aspiration pneumonia. במקרי קיצון, כאשר פיסת המזון הנשאפת לקנה הנשימה גדולה במיוחד, קנה הנשימה עלול להיחסם לחלוטין. מצב זה נקרא שנק, מלשון השתנקות, או בלועזית asphyxia. מדובר במצב חירום רפואי עם סכנה מיידית לחיים – במקרה כזה יש לבצע תמרון היימליך. כשיש נטייה לאספירציות, מומלץ לראות רופא/ה ולבדוק את הנושא בהקדם.

מדוע מתרחשת אספירציה?

הסיבה שאספירציה מתרחשת נובעת מהעובדה שנתיב הבליעה ונתיב הנשימה בגופנו חולקים חלל משותף – הלוע. דרך הלוע עובר אויר אל ומהריאות, אך גם מזון אל הוושט. תפקידו של הלוע והגרון אם כן הוא לנתב את המזון "בדרך הנכונה" ולהגן על דרכי האויר, קרי הגרון וקנה הנשימה, מפני כניסה של מזון לתוכו.
אספירציה של מזון היא תופעה שכיחה יחסית גם באנשים בריאים. גופנו פיתח מספר מנגנוני הגנה מפני אספירציות, בתקווה שגם אם מנגנון הגנה אחד ייכשל במשימתו, המנגנונים האחרים יפצו על כך.
רפלקס הבליעה הוא אחד המנגנונים המרכזיים למניעת אספירציות. במהלך מעבר המזון בלוע מיתרי הקול נצמדים זה לזה בחוזקה והלכה למעשה אוטמים את הכניסה לגרון ולקנה הנשימה. בנוסף, גם מכסה הגרון מגן בזמן הבליעה על הכניסה לגרון. זמן המעבר של המזון בלוע מהיר במיוחד, וגם זאת על מנת לצמצם עד כמה שניתן את הסיכון לאספירציה בזמן הבליעה.
במידה ומנגנוני הגנה אלו נכשלים, ומזון זולג אל תוך דרכי האויר אזי התגובה של הגוף תהיה שיעול. בזמן השיעול ננשף אויר מתוך הריאות החוצה בעוצמה רבה, במטרה לסלק כל חומר בלתי רצוי מדרכי האויר.

אין משיחין בשעת הסעודה, שמא יקדים קנה לוושט ויבוא לכדי סכנה.

תענית, ה׳, ב׳

באלו מצבים מתרחשת אספירציה?

אספירציות חוזרות הן עדות להפרעה בתפקוד מנגנון הבליעה. הפגיעה עלולה להיות כתוצאה מסיבות שונות, כגון מפגיעה באזורים במוח ששולטים על הפעלת מנגנון הבליעה, כגון לאחר שבץ מוחי, משנית למחלות ניווניות של מערכת העצבים כגון פרקינסון או שטיון (דמנציה) או פגיעות מוחיות אחרות.

 

פגיעה במנגנון הבליעה יכולה להיות משנית גם לפגיעה בבית הבליעה עצמו, קרי מבני הלוע או הגרון, משנית לניתוחים בצוואר או להקרנות באזור זה.

 

קרא/י עוד על הסיבות לאספירציות וקושי בבליעה.

איך אפשר לדעת אם יש לי אספירציה?

הסימנים השכיחים של אספירציה הם שיעול או הכחלה בזמן אכילה. שינוי באיכות הקול בזמן ארוחה הוא סימן נוסף לאספירציה. הקול נוטה להפוך להיות "רטוב" כאשר שאריות מזון מונחות על מיתרי הקול.
עם זאת, חשוב לזכור כי קיימים מצבים בהם אפילו מנגנון ההגנה האחרון מפני אספירציה, השיעול, אינו פועל כשורה. במקרים אלו עלולה להתרחש אספירציה אך הגוף לא יגיב אליה כפי שהוא אמור, כלומר לא יופיע שיעול. מצב זה חמור במיוחד מכיוון שלאדם המביט במטופל/ת הסועד/ת אין שום דרך לדעת שהאספירציה מתרחשת. מצב זה נקרא "אספירציה שקטה" או באנגלית silent aspiration, מכיון שלא נלווה אליה רעש השיעול או הכחכוח. במטופלים הסובלים מאספירציות שקטות לרוב יופיע שיעול ליחתי עמוק כחצי שעה עד מספר שעות לאחר הארוחה. לעתים הסימן היחיד לאספירציה יהיה התפתחות של דלקת ריאות עם עליית חום. במטופלים אשר יש חשד שמתרחשות אצלם אספירציות שקטות, הדרך להוכיח זאת היא על ידי עריכת בדיקת בליעה מכשירנית, דהיינו או בדיקת FEES או בדיקת וידאופלואורוסקופיה.

איך מטפלים באספריציה?

המפתח למניעת אספירציות הוא הבנה של הסיבה לקיומן.
כלומר, אפיון בעיית הבליעה ואיזה תקלה במנגנון הבליעה אחראית להיווצרות אספירציות. אבחון בעיית הבליעה על ידי קלינאי/ת תקשורת, רופא/ה מומח/ית בהפרעות בליעה תוך היעזרות בבדיקות בליעה שונות מסייע בהבנת המצב.
לאחר שמבינים את הסיבה לאספירציה, ניתן להתאים טיפול להפרעת הבליעה שגורמת לה. מומלץ לקבוע תור לבדיקה בהקדם.

 

במצב החירום בו התרחשה שאיפה של גוש מזון גדול לגרון עד לכדי חסימה מוחלטת של דרכי האויר יש להתקשר בדחיפות לעזרה רפואית, לדוגמא מגן-דוד-אדום. עד הגעת עזרה מומלץ לבצע תמרון על שם היימליך על מנת לנסות לשחרר את המזון התקוע בדרכי האויר. ראו סרטון בתחתית העמוד כיצד יש לבצע תמרון ע"ש היימליך בצורה נכונה. ניתן להציל כך חיים!

ישנן המלצות המתאימות לכל הפרעות הבליעה. המלצות אלו מוגדרות יחד כ"הגיינה של אכילה" ומטרתן לסייע למטופל/ת להתרכז בארוחה בצורה מיטבית:

  • לאכול בישיבה ליד שולחן. אכילה בעמידה או תוך כדי תנועה עלולה לגרום להסחת דעת מתהליך הלעיסה והבליעה. בנוסף, פעילות גופנית גורמת לנשימה מואצת וישנה חשיבות רבה לסנכרון בין נשימה ובליעה בזמן הארוחה.
  • לאכול רק כשעירניים ורגועים – כאשר אנו מתרכזים בלעיסה ובבליעה הסיכון לאספירציה יורד.
  • לאכול תמיד בישיבה בזוית של 90 מעלות. לא מומלץ לאכול בשכיבה או בחצי-שכיבה. באכילה בעת שכיבה אנו מבטלים את העזרה של כח הכבידה בתהליך הבליעה והסיכון שמזון יישאר בבית הבליעה ויעבור אספירציה גבוה יותר.
  • להמנע מהסחות דעת בעת הסעודה כגון צפייה בטלוויזיה. אכילה כאשר דעתנו מוסחת עלולה לגרום ללעיסה לא מספיק יסודית של המזון, בחירת נגיסה גדול מדי של מזון או חלילה השתרבבות של גוף זר לאוכל שמוכנס לפה.
  • להמנע משיחה בשעת הסעודה. בעת האכילה יש חשיבות רבה לסנכרון בין הנשימה והבליעה, שכן אנחנו לא נושמים בזמן שאנחנו בולעים. על מנת לדבר אנחנו משנים את קצב הנשימה הבסיסי שלנו, ושינוי זה עלול "להתנגש" עם תהליך הבליעה ולגרום לאספירציה.
  • לוודא שהנגיסה הקודמת נבלעה לחלוטין והפה ריק לפני שלוקחים את הנגיסה הבאה. שאריות בחלל הפה עלולות לזלוג ללוע בזמן הלעיסה של הנגיסה הבאה ולזלוג לדרכי האויר כאשר הלוע עדיין לא מוכן למעבר המזון דרכו.
  • להמנע מאכילת נגיסות גדולות מדי של מזון. ככל שגודל הנגיסה גדול יותר יש צורך בהשקעה של יותר מאמץ וזמן בלעיסתו ויש סיכון מוגבר שחלק מהמזון יזלוג ללוע בטרם עת או שלא יילעס כהלכה.