ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

הקול ככלי מקצועי

מיהם משתמשי הקול המקצועיים?

מהרגע שאנו נולדים, כולנו משתמשים בקולנו. למעשה, הבכי הראשון הוא הצליל שכל הורה טרי ונרגש בחדר לידה מצפה לשמוע.

אנו משתמשים בקול שלנו להביע רגשות, להעביר מסרים ולתקשר עם הסביבה.

עם זאת, ישנם אנשים אשר לוקחים את השימוש בקול דרגה אחת קדימה.

אלו הם משתמשי הקול המקצועיים, או באנגלית professional voice users.

משתמשי הקול המקצועיים הם אנשים שהמקצוע שבחרו לעצמם בחיים מחייב אותם לשימוש אינטנסיבי וממושך בקולם.

דוגמאות למקצועות כאלו הם תחום המכירות, עריכת הדין, הוראה ומשחק. בתוך קבוצה זו נמצאת תת-קבוצה מיוחדת של "אתלטים" של הגרון, הלוא הם הזמרים והזמרות.

לרוב אוכלוסיית משתמשי הקול המקצועיים נוטים להיות טיפוסים דברנים, חברותיים, שמרבים להשתמש בקולם גם בשעות הפנאי, ולאו דווקא במסגרת תעסוקתית.

בעיות קול נפוצות אצל משתמשי קול מקצועיים

הבעיות השכיחות במיתרי הקול שנראה בקרב אוכלוסיית משתמשי הקול המקצועיים בדרך כלל יהיו משניות לשימוש יתר במיתרי הקול, או שימוש בטכניקה לא מתאימה להפקת קול. נגעים כגון יבלות על מיתרי הקול, ציסטות ופוליפים הם השכיחים במיוחד באוכלוסיה זו.

השילוש ה"לא קדוש" שיוצר נגעים על מיתרי הקול הוא :

TOO MUCH, TOO LONG, TOO LOUD

דהיינו, יותר מדי מילים, לאורך יותר מדי זמן, בעוצמה גבוהה מדי.

הטיפול בצרידות בקרב משתמשי הקול המקצועיים

חשיבות הצוות הרב תחומי

הטיפול בצרידות ובנגעים על מיתרי הקול בקרב משתמשי קול מקצועיים דורשת גישה מקצועית, שלוקחת בחשבון מכלול שיקולים בקבלת ההחלטות הטיפוליות.

מידת העומס הקולי הצפויה בעבודה (לדוגמא, כמות ההופעות או ההצגות הצפויות), תנאי העבודה (רעש סביבתי, שימוש בהגברה), חומרת המעמסה הקולית והדרישות הקוליות של העבודה ועוד.

בעיקר בקרב האוכלוסיה של הvoiceletes (אתלטים של הקול), כגון זמרי אופרה, גם נגעים קטנטנים ולכאורה זניחים יכולים לגרום להפרעה תפקודית משמעותית בקול המקצועי, שלאו דווקא תבוא לידי ביטוי בקול היום-יומי (speaking voice).

מאחר ומדובר לעתים קרובות בנגעים שזקוקים לעין מיומנת על מנת לאבחן אותם, יש חשיבות רבה שמשתמשי קול מקצועיים ייתעצו וייבדקו על ידי רופא/ה שמומחי/ת בתחום הפרעות הקול.

בטיפול במשתמשי קול מקצועיים על מומח/ית הקול להיות בקיא/ה בדרישות הקוליות של כל מקצוע ולשתף פעולה עם אנשי מקצוע נוספים שמשתתפים בטיפול במטופל/ת.

הצוות הרב תחומי שאמון על הטיפול במשתמשי הקול המקצועיים מורכב לרוב מלרינגולוג/ית, קלינאי/ת תקשורת ומורה לפיתוח קול.

יחד, כל אחד מהתחומים הללו מביא את המיומנויות שלו על מנת להביא לפתרון המיטבי של הפרעת הקול אצל המטופל/ת תוך שמירה עד כמה שניתן על היכולת הביצועית של המטופל/ת.

ניתן להקביל את הצוות הרב תחומי של משתמשי הקול המקצועיים לזה של ספורטאים מקצועיים. הלרינגולוג/ית משולה לרופא/ת הספורט, קלינאי/ת התקשורת לפיזיותרפיסט והמורה לפיתוח קול למאמנ/ת.

לעתים, כאשר המעמסה הקולית במסגרת התעסוקה גורמת לנזק למיתרי הקול, יש מקום לשקול לערב גם רופא/ה תעסוקתית, על מנת להתאים את תנאי התעסוקה ליכולת התפקוד הקולי ולמנוע נזקים בלתי הפיכים לקול.

מצבי חירום קוליים

בקרב משתמשי קול מקצועיים גם בעיות "קלות" לכאורה עלולות להיות מקרה חרום רפואי אם הן מופיעות בתזמון גרוע, כמו לדוגמא בבוקר של הופעה או הצגה.

צרידות שמופיעה בסמוך להופעה מצריכה התייחסות דחופה, שכן ישנם מצבים שבהם אם המטופל/ת לא יהיו מודעים למצבם, הם ידחקו את הגרון שלהם מעבר לקצה גבול היכולת עד לכדי יצירת נזק חמור וארוך טווח למיתרי הקול.

במצבים כאלו, ישנה חשיבות להיבדק בהקדם על ידי מומח/ית קול, עוד לפני ההופעה, כדי להעריך את המצב ולקבל החלטות שקולות לגבי הסיכון שבהופעה.

דוגמאות למצבים שמומלץ בהם לבצע הפסקה של השימוש בקול:

את/ה ניצב/ת מול מצב חירום קולי?

צור/צרי קשר לתיאום פגישת ייעוץ בהקדם.