ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

הפרעות בליעה לאחר ניתוחים

הפרעות בליעה לאחר ניתוח

עמוד שדרה צווארי

חוליות עמוד השדרה הצווארי ממוקמות ישירות מאחורי הלוע והוושט. ניתוחי עמוד שדרה צווארי, כגון ניתוחים לטיפול בפריצות דיסק או בשברים של חוליות הצוואר מבוצעים על ידי אורתופדים ו/או נוירוכירורגים. הגישה הניתוחית לחוליות הצוואר יכולה להיות קדמית, דרך הצוואר, או אחורית, דרך העורף. בגישה קדמית יש צורך להגיע אל קנה הנשימה, הגרון, הלוע והוושט ולהסיט אותם הצידה על מנת לחשוף את עמוד השדרה הצווארי.

הפרעת בליעה אחרי ניתוח עמוד שדרה צווארי יכולה לנבוע מכמה סיבות

  1. בצקת או שטף דם באזור שבין חוליות עמוד השדרה והלוע/וושט – הבצקת המקומית גורמת לדחיקה של קיר הלוע האחורי לפנים, והיצרות זמנית של דרכי האויר והבליעה. לרוב נפיחות זו חולפת מעצמה כעבור מספר ימים.
  2. שיתוק של העצב החוזר – בעת הסטת הגרון והלוע/וושט על מנת לחשוף את חוליות עמוד השדרה העצב החוזר, שאחראי על העצבוב של שרירי הגרון והלוע עלול להיפגע. כתוצאה מפגיעה בעצב זה עלול להיווצר שיתוק של מיתר הקול שיסתמן בצרידות וקשיי בליעה. הפגיעה יכולה להיות זמנית או קבועה.
  3. הצטלקויות של הלוע והוושט לאחר הניתוח – עקב הפעולות הניתוחיות שמבוצעות בצוואר וההסטה של מבני הגרון והלוע עלולים להיווצר קרעים קטנים בשרירי הלוע והוושט שלאורך זמן יגרמו להופעת צלקות, והיחלשות תפקוד שרירים אלו בתהליך הבליעה.
  • יש חשיבות רבה להתייעצות עם מומחה/ית בליעה כאשר ישנן הפרעות בליעה לאחר ניתוח עמוד שדרה צווארי שנמשכות יותר מימים ספורים.
קשיי בליעה לאחר ניתוח עמוד שדרה צווארי נפוצים מאוד! עד לכ-80% מהמנותחות והמנותחים יחוו קושי בבליעה שנמשך מספר שבועות לאחר הניתוח. קושי בבליעה מופיע לעתים קרובות יותר בניתוחים שמבוצעים בגישה קדמית, אך עלולים להופיע גם בניתוחים שמבוצעים בגישה אחורית.