ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

טיפול בשיתוק מיתר קול חד צדדי

מה ירגיש אדם עם שיתוק מיתר קול חד צדדי?

בשיתוק מיתר קול חד צדדי התלונות המרכזיות של המטופל/ת תהיינה צרידות וקושי בבליעה. זאת מכיוון שמיתרי הקול, שאמורים להיפגש בקו האמצע לצורך הפקת קול והגנה על קנה הנשימה מפני אספירציות, אינם מסוגלים להיסגר אחד כנגד השני בצורה טובה. המיתר המשותק נותר "בצד" בעוד המיתר שנע מגיע לאמצע אך אינו מצליח להיפגש עם המיתר המשותק.

 

מצב בו מיתרי הקול לא מצליחים להיצמד זה לזה נקרא "אי ספיקה גלוטית" או באנגלית glottic insufficiency. ככל שהרווח בין מיתרי הקול בזמן נסיון דיבור/בליעה גדול יותר, כך איכות הקול והקושי בבליעה יהיה חמור יותר. מה שיקבע את גודל הרווח בין מיתרי הקול יהיה המנח של מיתר הקול המשותק. ככל שהמיתר המשותק יהיה קרוב יותר לקו האמצע, כך התלונות של שיתוק המיתר יהיו קלות יותר.

שיתוק מיתר קול חד צדדי (ימין) – בזמן דיבור מיתר הקול השמאלי נע לכיוון המיתר הימני (המשותק) אך המיתר הימני לא נע לכיוון המיתר השמאלי . בין שני המיתרים נותר רווח גדול והקול המופק הוא נשפני.

[מאחר והמצלמה מסתכלת על המיתרים מלמעלה, המיתר שבצד שמאל של התמונה הוא המיתר הימני, והמיתר שבצד ימין של התמונה הוא המיתר השמאלי. נקודת החיבור בין קדמת המיתרים נמצאת בתחתית התמונה]

מדוע אי ספיקה גלוטית גורמת לאספירציות?

ההיצמדות של מיתרי הקול זה לזה היא חלק ממנגנוני ההגנה של הגרון בזמן הבליעה, שנועדו למנוע מצב של אספירציה (שאיפה), "הקדמת קנה לוושט". כאשר מיתרי הקול אינם מצליחים להיצמד זה לזה מזון, ובעיקר נוזלים, יזלגו לקנה הנשימה בזמן בליעה ויגרמו להתקפי שיעול עזים בזמן האוכל.

מדוע אי ספיקה גלוטית גורמת לצרידות?

ההיצמדות של מיתרי הקול זה לזה מאפשרים היווצרות של קול הרמוני וצלול. כאשר ישנו רווח בין מיתרי הקול בזמן הדיבור תהיה בריחה קבועה של אויר בין מיתרי הקול שתגרום לקול נשפני וחלש. תידרש כמות אויר גדולה על מנת להפיק משפטים באורך יחסית קצר ולעתים קרובות המטופל/ת יתלונן/תתלונן על קוצר נשימה והתעייפות מהירה בזמן דיבור.

כיצד מטפלים בשיתוק מיתר קול חד צדדי?

העקרון שעומד מאחורי הטיפול בשיתוק מיתר קול חד צדדי הוא לסגור את הרווח בין המיתרים בזמן דיבור ובליעה. הדרך לסגור את הרווח היא על ידי שינוי מנח המיתר המשותק, וקירובו לאמצע, כך שהמיתר קול שפועל יוכל לבוא עימו במגע. פעולה זו נקראת "מדיאליזציה" של מיתר הקול. ישנן מספר שיטות להשיג מדיאליזציה, לכל שיטה יתרונות וחסרונות.

ישנן שיטות טיפול שמתאימות לשיתוק קול שיש לו עדיין סיכוי להשתפר עצמונית, וישנן שיטות שמתאימות לשיתוק קול קבוע.

 

את שיטות הטיפול ניתן לחלק בצורה גסה לשלוש קטגוריות:

1. ריפוי בדיבור

2. מדיאליזציה (זמנית או קבועה)

3. עצבוב מחדש של מיתר הקול המשותק

יש ללחוץ על כל אחד לעמוד מידע מפורט