ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

ניתוחים לתיקון הפרעות בליעה

ניתוח לכריתת הסעיף על שם צנקר

פעילות יתר של שוער הוושט העליון לאורך זמן, עלולה לגרום להרניאציה (בקע) של רירית הלוע דרך אזור חלש בין שרירי הלוע. מצב זה יוצר סעיף (או בלעז דיברטיקולום), שהוא בעצם מבנה דמוי שק שבוקע מתוך הלוע. בזמן הבליעה שאריות מזון נכלאות בסעיף. הן עלולות לגרום לריח רע מהפה, ולעלות בחזרה מהסעיף ללוע לאחר הארוחה. קושי בבליעה הנלווה לנוכחות הסעיף עלול לגרום לירידה ניכרת במשקל. הפרעה זו נפוצה בעיקר אצל מבוגרים בעשור החמישי לחייהם ואילך. הוכחת קיום הסעיף מתבצעת באמצעות בדיקת בליעה, בדרך כלל וידאופלואורוסקופיה או שיקוף בליעה אחר כגון שיקוף וושט-קיבה-תריסריון. הטיפול בסעיף על שם צנקר הוא ניתוחי.

כיצד מבוצע הניתוח?

כריתת הסעיף יכולה להתבצע בגישה אנדוסקופית דרך הפה או בגישה פתוחה דרך חתך צווארי. הגישה הניתוחית נבחרת לפי מבנה המטופל וגודל הסעיף. את כריתת הסעיף יש לשלב עם מיוטומיה של שוער הוושט העליון, על מנת למנוע את הישנות הסעיף והמשך הקושי בבליעה.

ההכנה לניתוח

יש צורך בצום החל מחצות בלילה טרם הניתוח.

בהתאם למצב הבריאותי והמלצת מרדימ/ה יש צורך בהשלמת בדיקות דם, צילום חזה וכדומה.

ההתאוששות מהניתוח

הניתוח מבוצע בהרדמה כללית. נהוג להישאר לילה אחד להשגחה לאחר הפעולה, במהלכו חל איסור לאכול ולשתות. נוזלים ניתנים דרך הוריד על מנת למנוע התייבשות. בבוקר לאחר הניתוח מחודשת בהדרגה כלכלה רכה ובמידה והמנותח/ת מסוגלים לבלוע היטב ניתן להשתחרר הביתה. צפויים כאבים בבליעה למשך מספר ימים לאחר הניתוח.

יש ללחוץ על כל אחד לעמוד מידע מפורט