ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

צרידות ובעיות במיתרי הקול

כל מה שחשוב לדעת על הקול

צרידות היא תסמין להפרעה בתיפקוד מיתרי הקול. ישנן סיבות רבות לצרידות, השכיחות שבהן כוללות שימוש יתר במיתרי הקול, נגעים ממאירים או טרום ממאירים ושיתוק של מיתרי הקול. האבחון המדויק והנכון של צרידות הוא חשוב ביותר, שכן מהאבחנה נגזר הטיפול שיותאם למטופל/ת.

למה הטיפול בבעיות קול חשוב?

הקול הוא חלק מהזהות שלנו והדרך הבסיסית ביותר לתקשר עם הסביבה שלנו. חלק גדול מהאנשים אף תלוי בקול לצורך הפרנסה. צרידות מעידה על בריאותנו הכוללת, לא רק של הגרון עצמו. האבחון של הפרעות קול כולל הערכה של הקול והשימוש בו, וכן בדיקת הגרון ומיתרי הקול במגוון שיטות. מאחר והקול שלנו חיוני לתקשורת עם סביבתנו ולעתים גם לפרנסתנו, להפרעות בתפקוד הקול יש השפעה מכרעת על איכות החיים שלנו, ומצדיקה אבחון וטיפול איכותי.

מדוע טיפול בקול כל כך חשוב לי?

בצעירותי למדתי פיתוח קול ואף שרתי במקהלה, שם הבנתי לראשונה את עוצמתו האדירה של הקול ואת היכולות המופלאות שלו. בבגרותי בתור מרצה ורופאה שעובדת עם מטופלים ומטופלות, הבנתי את חשיבותו בתור כלי מקצועי. זו הסיבה שבחרתי את מומחיות העל שלי בתחום הקול, שם אני משקמת ומשפרת את מתנת הקול למטופליי אשר נדרשים לכך.

איך בודקים את מיתרי הקול?

בדיקה של מיתרי הקול היא חלק בלתי נפרד מההערכה של צרידות. ישנם שני אתגרים שצריך להתגבר עליהם על מנת לבדוק את מיתרי הקול. הראשון, העובדה שהן ממוקמים בעומק הגרון ואין דרך להביט עליהם באופן ישיר, כמו לדוגמא כשבודקים אוזן או עין. שנית, קיומם של רפלקסים הגנתיים כגון שיעול או רפלקס ההקאה, שעלולים להקשות על הבדיקה.

ישנן כמה שיטות לבדוק את מיתרי הקול, השיטה הנפוצה ביותר היא באמצעות לרינגוסקופיה פיבראופטית גמישה. שיטות נוספות הן לרינגוסקופיה קשיחה או בדיקת מראה.

השאלות שבדרך כלל שואלים אותי

"איבדתי את הקול ומחר אני שר בהופעה. מה לעשות?"

"אני צרוד כבר חודש והצרידות לא משתפרת. למה?"

האם יש תרופה לצרידות

"אני צרוד והמצב רק מחמיר. האם יש סיכוי שאהפוך להיות אילם?"

"הצטננתי ואיבדתי את הקול. מה הוא יחזור?"

למה בן אדם צרוד?

האם צרידות עוברת?

איך להימנע מצרידות?

איך מעבירים צרידות מהר?

על הקול האנושי וטיפול בצרידות

כיצד צרידות משפיעה עלינו?

צרידות, או דיספוניה, היא מצב בו קיים קושי בהפקת קול תקין. הקול האנושי הוא כלי חשוב לביטוי עצמי, תקשורת והשפעה חברתית, ולכן אובדן הקול מהווה אתגר גדול לפרטים הסובלים ממנו. אנשים שמאבדים את קולם עלולים לחוות בדידות, חוסר אונים ופגיעה באיכות החיים. זאת משום שהקול מהווה חלק בלתי נפרד מהאופן שבו אנחנו מתקשרים ומביעים את עצמנו בעולם.

מעבר לפן הרגשי, ישנם רבים ש"קולם הוא מקצועם", וצרידות פוגעת באופן ישיר ביכולתם לעבוד ולהתפרנס. לדוגמה, הזמרת ג'ולי אנדרוז, שהקול שלה היה חלק מזהותה האמנותית, סבלה מנזק למיתרי הקול אחרי ניתוח ונאלצה להפסיק להופיע. מנגד, ניתן לשאוב השראה מהזמרת אהובה עוזרי ז"ל, שעל אף שאיבדה את גרונה למחלת הסרטן, המשיכה להופיע גם שנים רבות אחר כך!

צרידות היא לא רק תופעה גופנית רפואית, אלא גם חוויה אנושית, המשפיעה על התפיסה העצמית והתקשורת שלנו עם העולם. ההתמודדות עם צרידות דורשת אבחנה רפואית מדויקת, התאמת טיפול שיאפשר חזרה מהירה לשגרה ושימור איכות החיים.