ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

הפרעות בליעה

כל מה שחשוב לדעת על הפרעות בליעה

הפרעת בליעה (דיספגיה) היא בראש ובראשונה תסמין (סימפטום). דהיינו, היא משולה ל"דגל אדום" המעיד על קיומה של בעיה רפואית המצריכה התייחסות. אין מחלה אחת שנקראת "דיספגיה", אלא יש מגוון רב של מחלות ומצבים רפואיים שעלולים להתבטא, בין היתר, בקושי בבליעה. על כן, השלב הראשון בטיפול בדיספגיה הוא אבחון המחלה שעומדת בבסיסה.

לצורך כך מומלץ להתייעץ עם רופא/ה שתחום מומחיותם הפרעות בליעה, וכך הנבדק/ת יופנה/תופנה לבדיקות המתאימות לאבחון בעייתו/ה בצורה היעילה והמהירה ביותר.

ישנם מספר סוגי בדיקות בליעה שכדאי להכיר, מומלץ לקרוא עליהן. לעתים קרובות נדרשת יותר מבדיקה אחת על מנת לאבחן דיספגיה ולהתאים תכנית טיפול. מומחה/ית הבליעה יפנו את הנבדק/ת לבדיקות המתאימות ביותר.

אני מזמינה אתכם לקרוא עוד על הסיבות הנפוצות לדיספגיה (הפרעות בליעה).

למה הטיפול בהפרעות בליעה חשוב?

לקושי בבליעה ישנן השלכות ברורות על הבריאות של האדם, החל מסכנה לחנק, דרך התייבשות ותת תזונה, ועד לשאיפת המזון לריאות (אספירציה) ופיתוח דלקות ריאה חוזרות. כל הבעיות הללו מסכנות את חייו של המטופל, עם זאת, לדיספגיה השלכה מכרעת גם על איכות החיים של המטופל. החברה שלנו "צועדת על קיבתה" ורוב האירועים החברתיים נסובים סביב ארוחות – קבלת השבת, חתונות ואירועים משמחים, חגים ומועדים – בכל השמחות הללו אנשים עם דיספגיה מתקשים לקחת חלק, והדיספגיה שלהם מבודדת אותם מסביבתם ומאורח החיים שהיו רגילים אליו.

מדוע בליעה כל כך חשובה לי?

על אף שקושי בבליעה הוא בעיה מאוד נפוצה, המודעות אליה ולטיפולים הקיימים עבורה נמוכה. לאחר שנים של טיפול באנשים עם קושי בבליעה, נתקלתי בהמון מטופלים ש"נפלו בין הכסאות" במשך חודשים ארוכים ולא קיבלו את המענה שהיו זקוקים לו מכיון שלא היתה להם אוזן קשבת ויד מכוונת שתנחה אותם בדרך למזור והחלמה. לאור זאת, החלטתי להקדיש את הקריירה שלי לקידום המודעות, ההבנה והטיפול בהפרעות בליעה בישראל.
נגן וידאו