ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

מדיאליזציה של מיתרי הקול כטיפול להצערת הקול

מהי מדיאליזציה של מיתר קול?

כאשר מיתרי הקול דקים מהרגיל (אטרופיים), בין אם כתוצאה מתהליך הזדקנות טבעי או כתוצאה מהצטלקות או לאחר ניתוחים לכריתת חלק מהמיתר, נוצר רווח בין מיתרי הקול בזמן דיבור ובליעה. הרווח בין מיתרי הקול בזמן דיבור גורם לבריחת אויר בין המיתרים בזמן הפקת קול ולצרידות בעלת אופי נשפני. בנוסף, אותו הרווח גם מהווה פתח למזון ושתייה "לזלוג" לתוך קנה הנשימה בזמן בליעה, תופעה הנקראת אספירציה.

במהלך מדיאליזציה של מיתרי הקול, מבוצע שינוי של העמדה של מיתרי הקול, כך ששניהם "יידחפו" לכיוון קו האמצע ויתקרבו זה לזה.

התוויה לביצוע מדיאליזציה של מיתרי קול יכולה להיות עקב צרידות אך גם לצורך שיפור הפרעת בליעה.

מדיאליזציה יכולה להיות פעולה זמנית או קבועה.

נעדיף לבצע מדיאליזציה זמנית במידה והמטופל/ת מעוניינ/ת לבחון מה תהיה איכות הקול לאחר מדיאליזציה קבועה.

מדיאליזציה זמנית

מדיאליזציה זמנית מבוצעת באמצעות הזרקת חומר מילוי סמוך למיתר הקול המשותק כדי "לנפח" ו"לדחוף" אותו לכיוון האמצע. ישנם מספר חומרי מילוי שנעשה בהם שימוש למדיאליזציה זמנית. לכל חומר מאפיינים שונים, ובעיקר זמן שונה שהחומר מחזיק מעמד לפני שהוא מתפוגג.

חמר המילוי קצר הטווח השכיח הוא חומצה היאלורונית (אותו החומר שנעשה בו שימוש ע"י תעשיית הקוסמטיקה למילוי קמטים בעור הפנים) והוא מחזיק מעמד בממוצע 3 חודשים. חמר המילוי ארוך הטווח השכיח הוא קלציום הידרוקסיאפטיט והוא מתפוגג אחרי 6-9 חודשים.

ניתן לבצע את הזרקת חומרי המילוי בשתי טכניקות מרכזיות:

1. תחת אלחוש מקומי של הגרון כפעולת מרפאה. ההזרקה יכולה להתבצע בגישה דרך הצוואר, הפה או האף.

2. בהרדמה כללית בחדר ניתוח בגישת חזיון ישיר של הגרון. טכניקה זו שמורה למי שאינו/ה מסוגל/ת לעמוד בפעולה במרפאה.

מדיאליזציה קבועה

מבוצעת באחת משתי שיטות:

1. השתלת שומן בטני כחומר מילוי "קבוע" למיתרי הקול האטרופיים. מעט שומן בטני נקצר מדופן הבטן או העכוז, מעובד ומוזרק בסמוך למיתרי הקול. חלק מהשומן נקלט בגרון לצמיתות וחלקו נספג ונעלם. לעתים יש צורך בהזרקה נוספת אם חלק ניכר מדי משתל השומן לא נקלט. פעולה זו מבוצעת בהרדמה כללית בחדר ניתוח. ההזרקה מבוצעת בשיטת חזיון ישיר של הגרון.

2. השתלת שתל מלאכותי (עשוי סיליקון, סילאסטיק, טיטניום או גורטקס) בין המיתרים וסחוס הגרון על מנת "לדחוף" את מיתרי הקול לקו האמצע. פעולה זו נקראת "תירופלסטיקה" מסוג 1 או באנגלית thyroplasty type 1.

1. שיטה זו מבוצעת תחת טשטוש קל ואלחוש מקומי, מכיון שהמנותח/ת נדרש/ת להפיק קול במהלך הניתוח כדי לבחון את גודל השתלים המתאים ומיקומם. הכנסת השתלים מתבצעת דרך חתך קטן בצוואר. בשיטה זו תוצאת הקול הסופית צפויה יותר, ואף נשמעת היטב מיד בתום הניתוח, אך כרוכה ביצירה של צלקת צווארית קטנה בעור הצוואר.

חשוב להבין שאף אחת מהשיטות למדיאליזציה לא עוצרת את תהליך ההזדקנות של מיתרי הקול. במידה והידקקות מיתרי הקול ממשיכה, ייתכן ויעלה צורך בפעולה חוזרת כעבור מספר שנים

הכנה לניתוח תירופלסטיקה או הזרקת שומן

יש צורך בצום של מחצות בלילה טרם הניתוח.

בהתאם למצב הבריאותי והמלצת מרדימ/ה יש צורך בהשלמת בדיקות דם, צילום חזה וכדומה.

התאוששות מניתוח תירופלסטיקה או הזרקת שומן

בדרך כלל מדובר בניתוחים שמבוצעים במסגרת אשפוז יום וניתן להשתחרר הביתה לאחר התאוששות של מספר שעות. צפויה צרידות של מספר ימים (תירופלסטיקה) עד מספר שבועות (הזרקת שומן) לאחר הניתוח. לעתים ייתכנו מעט כאבי גרון או כאבים בבליעה.

תירופלסטיקה מסוג 1

יש ללחוץ על כל אחד לעמוד מידע מפורט