ד״ר יעל שפירא גליץ
מומחית אף אוזן גרון | הפרעות קול, נשימה ובליעה

צלקות על מיתרי הקול

Sulcus Vocalis

מהו סולקוס ווקאליס?

צלקות על מיתרי הקול או באנגלית sulcus vocalis באות לתאר מצב בו קיים חסר של השכבה התת רירית, הקרויה superficial lamina propria או בראשי תיבות SLP. שכבה זו היא בעלת מבנה ייחודי והיא תורמת באופן משמעותי ליכולת של מיתר הקול לרטוט ולהפיק קול. בלעדיה מיתר הקול הופך להיות נוקשה והקול שמופק הופך להיות מחופספס וצרוד.

 

​צלקות במיתרי הקול עלולת להיגרם לאחר ניתוחים, פציעות או שימוש יתר כרוני וארוך טווח במיתרי הקול, כמו אצל משתמשי קול מקצועיים כגון זמרים, מרצים וכדומה. ישנם גם מקרים של חסר מולד ברקמת הSLP.

מי נמצא בסיכון לפתח סולקוס?

סולקוס יכול להיות ממצא מולד או להיווצר כתוצאה פציעה של מיתרי הקול, בין אם בניתוח, בטראומה או בשימוש יתר לאורך זמן רב.

איך נראה סולקוס?

האבחון של סולקוס ווקאליס הוא מאתגר, ותלוי במבנה של הסולקוס.

כאשר הסולקוס גדול הוא נראה כשקע במיתר הקול.

עם זאת, סולקוס יכול להיות נחבא מתחת לשכבה תקינה של מיתר, ואז הדרך היחידה לאבחן אותו תהיה בבדיקה בהרדמה, בה ממששים את מיתרי הקול.

ניתן להסיק לגבי נוכחות של סולקוס או צלקת במיתרי הקול בעת בדיקת סטרובוסקופיה, כאשר חלק ממיתרי הקול לא רוטט בחופשיות כמו יתר המיתר.

כיצד מטפלים בסולקוס ווקאליס? ​

הטיפול בצלקות במיתרי הקול הוא מאתגר מהסיבה הפשוטה שעד היום לא נמצאה רקמה בגוף שיכולה למלא את מקומה של רקמת הSLP החסרה ולא פותח חומר סינטטי שמצליח למלא את מקומה בצורה טובה. ​

המטרה המרכזית בטיפול בצלקות במיתרי הקול היא להפוך אותן לרכות עד כה שניתן. הזרקה של סטרואידים יכולה להועיל לעתים בתהליך ההצטלקות, במידה וההזרקה מבוצעת בשלב מוקדם של התפתחות הצלקת.

 

במקרים של צלקות מאורגנות ניתן לנסות לכרות את רקמת הצלקת בניתוח ואז להזריק סטרואידים בתקווה שהצלקת החדשה שתיווצר תהיה רכה יותר ותפריע פחות לרטט של מיתרי הקול.